Pori

Satakunnan Tikoteekki

Satakunnan Tikoteekki toimii Porissa osana Satakunnan sairaanhoitopiirin alueellista apuvälinekeskusta.

Tikoteekki tarjoaa kommunikoinnin-  ja tietokoneiden käytön apuvälinepalveluita satakuntalaisille lapsille ja aikuisille. Pääasiallisena kohderyhmänä ovat ne henkilöt, joiden kommunikointia voidaan tukea ja edistää puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointikeinojen (= AAC eli Augmentative and Alternative Communication) avulla tai joiden toimintaa voidaan akti-voida ja kehittää soveltuvilla tietokoneohjelmilla tai tietokoneen käytön mahdollistavilla oheislaitteilla.

Tikoteekissä on mahdollista yhdistää myös ympäristönhallinnan apuvälineosaamista sekä kommunikoinnin että tietokoneen käytön apuvälineiden yhteyteen. Satakunnan tikoteekissä työskentelee tällä hetkellä osa-aikaisesti puheterapeutti, toimintaterapeutti sekä AAC-ohjaaja/tekninen tuki.

Miten Tikoteekkiin pääsee?

Tikoteekkiin tarvitaan lähete, jonka voi tehdä tehdä joko lääkäri tai asiakkaan kuntoutusasioista vastaavan kuntoutustyöryhmän päätöksellä sen jäsenenä toimiva erityistyöntekijä (esim.puheterapeutti, toimintaterapeutti, fysioterapeutti, kuntoutusohjaaja, psykologi, sosiaalityöntekijä). Aloitteen lähetteen tekemiseksi voi tehdä kuka tahansa apuvälinetarpeen havaitseva henkilö.

Mitä Tikoteekissa tehdään?

Tikoteekki-arvio koostuu useasta osasta. Käyntien määrä riippuu asiakkaan tarpeesta. Käyntien yhteydessä:
– arvioidaan asiakkaan apuvälinetarve
– hankitaan /rakennetaan soveltuva apuväline ja lainataan se käyttäjälle
– perehdytetään käyttäjää ja lähiympäristöä laitteen käyttöön
– huolletaan ja päivitetään apuvälineitä tarvittaessa
– ohjataan ja konsultoidaan käyttäjien lähiympäristöä sekä kuntoutus-, hoito- ja opetusalan ammattilaisia apuvälineisiin ja niiden käyttöön liittyvissä asioissa.

Kustannukset

Tikoteekkikäynnit ovat asiakkaille maksuttomia. Kotikuntaa laskutetaan voimassa olevan apuvälinekeskuksen käyntihinnaston mukaisesti sekä hankittujen apuvälineiden osalta kunnan sopimuksen mukaisesti.

Yhteystiedot

Maakunnallinen Apuvälinekeskus / Satakunnan Tikoteekki
Rahtitie 4 (Honkaluoto)
28430 PORI

Puheterapeutti Maria Rautava (p. 044-707 9412)
Toimintaterapeutti Venla Nordström (p. 044-707 9411)
Toimintaterapeutti Eveliina Ojala (äitiyslomalla)
Toimintaterapeutti Henna Ojala
Tekninen tuki Sami Kuusisto (p. 044-7073544)

Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)satasairaala.fi

Apuvälinepalvelut (www.satasairaala.fi)