Kuopio

KYS-Tikoteekki

Kenelle palveluja

Tarjoamme palveluja
– henkilöille, joiden kommunikointia ja vuorovaikutusmahdollisuuksia voidaan edistää kommunikoinnin apuvälineillä
– perheelle ja muille lähihenkilöille
– kuntoutuksesta ja opetuksesta vastaaville henkilöille

KYS Tikoteekkiin pääsee lääkärin lähetteellä

Lähetteen voi tehdä perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon tai yksityislääkäri. KYS laskuttaa palvelusta kuntaa kuntalaskutushinnaston mukaisesti palvelun vaativuuden mukaan. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ulkopuolelta tulevat tarvitsevat oman keskussairaalan maksusitoumuksen. Kommunikoinnin apuvälineet ovat potilaalla maksuttomassa lainassa. Apuvälineet säilyvät koko ajan KYSin tai oman alueen keskussairaalan omistuksessa.

Kommunikoinnin apuvälinearviointi

Kommunikoinnin apuvälinearviosta vastaa puheterapeutti ja tarvittaessa mukana on myös toimintaterapeutti ja tekninen ohjaaja. Tavoitteena on arvioida, onko potilaalla valmiuksia ja edellytyksiä käyttää kommunikoinnin apuvälinettä kommunikointinsa täydentämiseen tai korvaamiseen. Perheen /lähihenkilöiden tuki on edellytys onnistuneeseen kommunikoinnin apuvälineen käyttöönottoon. Potilaan lähipiirin tulee opetella kommunikoinnin apuvälineen käyttö ja ylläpito sekä huolehtia apuvälineen toimivuudesta ja suppeista sisällön päivityksistä. Lähipiiri ilmoittaa myös esimerkiksi laitteen toimintahäiriöistä Tikoteekkiin.

Tikoteekissa arvioidaan, millaisesta kommunikoinnin apuvälineestä potilas voisi hyötyä. Apuväline voi olla manuaalinen (esim. kommunikointikansio) tai tekninen (esim. kommunikointiohjelma tabletilla). Kommunikoinnin apuvälineen sisältö muokataan tai tarvittaessa rakennetaan kokonaan yksilölliseksi. Tarpeen mukaan arvioidaan myös soveltuva ohjaustapa ja kiinnitysratkaisu.
Arviokäynnit toteutuvat Tikoteekissa ja tarvittaessa potilaan omassa toimintaympäristössä. Arviointi toteutetaan tiiviissä yhteistyössä potilaan ja lähipiirin henkilöiden kanssa. Heitä tuetaan ja ohjataan uuden kommunikoinnin apuvälineen käyttöönotossa. Teknistä ohjausta ja apua antavat Tikoteekin tekniset ohjaajat.

Arviointi- ja ohjauskäyntejä järjestetään tarpeen mukaan.

Yhteystiedot

Käyntiosoite
Kuopion yliopistollinen sairaala
Foniatrian poliklinikka, rakennus 6, 2. kerros (ilmoittautuminen 3. krs)
Puijonlaaksontie 2
70210 KUOPIO

Postiosoite
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Foniatrian poliklinikka / Tikoteekki
PL 1711
70211 Kuopio

 

Foniatrian osastonsihteeri: 044 717 2858
Puheterapeutti Maiju Kemppainen p. 044 717 6857
Puheterapeutti Katja Jauhiainen p. 044 717 2838
Puheterapeutti Tiina Penttinen p.  044 717 4098
Toimintaterapeutti Anni Savolainen p. 044 717 9663
Tekninen ohjaaja Seppo Virta p. 044 717 4678
Tekninen ohjaaja Markus Patrikainen p. 044 717 6865

Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)pshyvinvointialue.fi 

www.pshyvinvointialue.fi