Uusi avustavan tietotekniikan juttusarja Tikosessa

Mitä on avustava tietotekniikka? Miten se voi helpottaa arkea ja erityisesti tietokoneen tai tablettilaitteen käyttöä?

Tikoteekin Tikonen-verkkolehden vuoden 2023 ensimmäinen numero on ilmestynyt. Tänä vuonna Tikonen kertoo joka numerossaan avustavasta tietotekniikasta. Juttusarjan ensimmäinen artikkeli antaa vinkkejä, miten tietokonetta tai tablettilaitetta voi käyttää oppimisen ja arjen apuna ilman erikseen asennettavia sovelluksia tai laitteita. Artikkelissa kerrotaan toiminnoista ja asetuksista, joista on iloa monille ja jotka ovat helposti monien ulottuvilla.

Lue artikkeli Avustava tietotekniikka arjen tukena: Käytä sujuvasti tietokonetta tai tablettilaitetta.

Mitä muuta Tikosesta löytyy?

Tikosen pääkirjoituksessa Tikoteekin johtaja Eija Roisko pohtii, mitä reilu tulevaisuus tarkoittaa puhevammaisille ihmisille ja miten se voi toteutua.

Äänihuuli on Tikosen uusi kolumni. Siinä puhevammainen Nina kertoo avoimesti kokemuksistaan. Miltä tuntuu elää kuin omassa kuplassa?

Tapaamme myös Mika Lemisen, nuoren lauluntekijän ja räppärin, jolla on CP-vamma. ”Musani kautta haluan toimia esimerkkinä siitä, että vammainen voi olla taitava, vahva, tehdä musaa ja menestyä elämässä”, hän sanoo.

Artikkeleissa on paljon asiaa vuorovaikutuksesta. Erityisluokanopettajat kertovat työstään ja vuorovaikutuksen merkityksestä oppimiselle. Vuorovaikutuskonkari Kaisa Launonen kertoo pitkästä urastaan ja siitä, miten tärkeää on ymmärtää, että jokaisella on oikeus ja tarve vuorovaikutukseen. Leealaura Leskelä taas havainnollistaa väitöskirjatutkimuksensa kautta, miten selkokieli voi tukea puhuttua viestintää.

Tänä vuonna Tikosessa ilmestyy myös asiantuntijakirjoituksia, jotka tarjoavat näkökulmia läheisten ohjaamiseen ja yhteistyöhön heidän kanssaan. FT, puheterapeutti Irina Savolaisen kirjoitus käsittelee neuvomisen dilemmaa.

Tikosen vinkkipalstalla esitellään Yhteinen hetki -kortit. Kyseessä se on tulostettava pdf-materiaali, jossa on ideoita vuorovaikutuksellisiin hetkiin vaikeasti kehitysvammaisen ihmisen kanssa. Uutispalstalla esitellään periaatteet päätöksenteossa tukemiseen.

Lue Tikonen 1/2023.