Ovatko älyvaatteet ja lisätty todellisuus tulevaisuuden AAC-keinoja?
Tikonen-verkkolehden numerossa 2/24 on pohdintaa siitä, miten tekoäly, virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus sekä monet muut aikanaan tieteistarinoilta kuulostaneet keksinnöt ovat jo osa arkipäivää ja näiden myötä myös terveysteknologia ja avustava tietotekniikka ovat hyötyneet uusista teknologioista. Katsauksen nyky- ja tulevaisuuden teknologian mahdollisuuksiin on kirjoittanut Kehitysvammaliiton Tikoteekin asiantuntija Taro Katajisto. Lue artikkeli Avustava tietotekniikka: Älyvaatteita ja lisättyä todellisuutta – tulevaisuuden AAC-keinoja?
Lue myös muut jutut osoitteessa tikonen.fi.
- Pääkirjoituksessa Tikoteekin johtaja Eija Roisko pohtii, miksi saavutettavat asiointipalvelut ovat kaikkien etu, ja kertoo esimerkkejä viranomaisten saavutettavuustyöstä. Tikoteekki on juuri tehnyt yhteistyötä Digi- ja väestötietoviraston kanssa ja tuottanut viraston sisäisiin koulutuksiin videon hyvän kohtaamisen periaatteista.
- Artikkelissa Yhdessä kohti omatoimisuutta 4-vuotiaan Evan henkilökohtainen avustaja kertoo, miten hän tukee Evan osallisuutta ja itsenäisyyttä päiväkodin arjessa.
- Puherapeutti ja tutkija Michael Clarke esiintyi keväällä Sillalla 2024 -seminaarissa. Tikoteekin Kaisa Laine kertoo artikkelissaan Emme opi kieltä erillisillä harjoituksilla, vaan vuorovaikutuksessa Clarken luennosta ja sen annista puheterapeutin käytännön työhön.
- Papunetin Maija Ylätupa kertoo kuvatuesta ja kuvien mukauttamisesta käytännönläheisessä artikkelissa Selkosanomien kuvauutisista tietoa ja materiaalia keskustelutilanteisiin.
- Mitä kaikkea Tikoteekki tekee ja miksi? Kehitysvammaliiton Tikoteekin keskeiset työtehtävät ja tavoitteet on koottu artikkeliin Ääni äänettömille – mitä tarkoittaa työ puhevammaisten puolesta?
- Tikoteekki kehittää -juttusarjassa on tällä kertaa aiheena Voimauttavan vuorovaikutuksen materiaalia lapsiperheiden näkökulmasta.
Uutisissa kerrotaan tuoreesta opinnäytetyöstä Voimauttava vuorovaikutus toimintaterapian näkökulmasta. Vinkeissä taas esitellään lyhyesti teos Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus: Kohti kielellistä saavutettavuutta (Gaudeamus 2023), joka on juuri on saanut Kieliasiantuntijat ry:n Vuoden teko 2023 -työelämäpalkinnon.
Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan!