Avustava tietotekniikka arjen tukena: Sovellukset kuntoutuksen tukena – harjoituspelejä iPadille

Tänä vuonna Tikonen kertoo jokaisessa numerossaan avustavasta tietotekniikasta.

Artikkelisarjan ensimmäinen osa antoi vinkkejä tietokoneen ja tablettilaitteen käyttöön oppimisen ja arjen apuna ilman erikseen asennettavia sovelluksia tai laitteita. Sitten aiheena olivat ilmaiset kommunikointiohjelmat ja -sovellukset, ja Tikosessa 3/2023 tutustutaan hauskoihin harjoituspeleihin. Pelaaminen on hauskaa yhdessäoloa. Sovelluksien avulla voidaan myös harjoitella erilaisia toimintoja, kuten iPadin käyttöä, tai valmiuksia ennen kommunikointiohjelman käytön harjoittelua. Sovellus voi myös mahdollistaa pelin tai leikin ilon lapselle, jolle leikkiminen ja pelaaminen on muuten vaikeaa.

Lue artikkeli Avustava tietotekniikka arjen tukena: Sovellukset kuntoutuksen tukena – harjoituspelejä iPadille.

Tutustu myös muihin Tikosen 3/2033 artikkeleihin:

  • Syrjitäänkö puhevammaisia tahallaan? Tätä pohtii Tikoteekin johtaja Eija Roisko pääkirjoituksessaan. Lue pääkirjoitus.
  • Avusteista viestintää käyttävät lapset ja nuoret ovat luovia, tehokkaita ja sinnikkäitä keskustelukumppaneita. Puheterapeutti Kirsi Neuvonen tutki väitöskirjatutkimuksessaan avusteista viestintää käyttävien lasten ja nuorten sekä heidän puhuvien kommunikointikumppaniensa välisiä keskusteluja. Lue artikkeli Neuvosen tutkimuksesta.
  • Mitä kaikkea on puhevammaisuuden kirjo? Valtakunnallista Puhevammaisten viikkoa vietettiin 2.–8.10.2023. Viikon teema oli puhevammaisuuden kirjo. Puhevammaisuus koskettaa Suomessa suurta joukkoa hyvin erilaisia ihmisiä, ja puhevammalla on hyvin monenlaisia vaikutuksia ihmisen elämään. Uusi video kertoo, mistä on kyse.
  • Kun puhe tuottaa vaikeuksia -tietokirja kertoo puhevammaisten tulkkauksesta ja kommunikaatio-ohjauksesta ja on vapaasti verkossa luettavissa. Kehitysvammaliiton Tikoteekin Kaisa Laine ja Virpi Yiannakou olivat mukana kirjoittamassa teoksen artikkelia Kommunikaatio-ohjaus: Mitä? Miksi? Miten? Tutustu teokseen.
  • Rikosuhripäivystys ja Kehitysvammaliiton Tikoteekki ovat aiemmin julkaisseet tallennettavan ja tulostettavan verkkomateriaalin, jossa kerrotaan selkokielellä ja kuvataulujen avulla, mikä on rikosprosessi. Nyt sen yhteyteen on tuotettu havainnollinen video, joka näyttää, miten tätä kuvallista materiaalia voi käydä läpi. Videosta saa tietoa ja hyviä vinkkejä kuvakommunikoinnista. Tutustu videoon.