Kevään 2025 Tikonen on ilmestynyt – lue esimerkiksi erityispelaamisesta

Kevään Tikonen-verkkolehti on täällä. Lue, kommentoi ja jaa juttuja osoitteessa tikonen.fi.

Tikosen pääkirjoituksessa Tikoteekin johtaja Eija Roisko painottaa, että puhevammaisen ihmisen täytyy voida luottaa, että tulkki osaa ammattinsa ja toimii eettisesti.

Artikkeleissa kerromme esimerkiksi digitaalisesta pelaamisesta. Lue pelitutkija Markus Kämäräisen haastattelu Digitaalinen pelaaminen voi olla vammaiselle merkittävää, jopa elintärkeää. Kämäräinen on nokialainen perheenisä, joka neliraajahalvaantui auto-onnettomuudessa vuonna 2010. Nyt hän työstää väitöskirjaa Tampereen yliopistossa ja tutkii kriittisesti ableismia ja vammaisuuden representaatiota digitaalisissa peleissä. Digitaalisesta pelaamisesta kertoo myös Taro Katajiston artikkeli Kaikki pelaa! Artikkeli on osa avustavan tietotekniikan juttusarjaa.

Tikoteekin asiantuntija, puheterapeutti Kaisa Laine pohtii kirjoituksessaan Kenen elämää elät – polkuja omannäköiseen elämään lapsuudesta aikuisuuteen sitä, miten tärkeää on tukea jo pienen lapsen vuorovaikutustaitoja ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Tikoteekki kehittää -juttusarjassa aiheena ovat seurantavälineet vuorovaikutustaitojen osoittamiseen ja seuraamiseen. Lue myös haastattelu, jossa on käytännön kokemuksia seurantavälineistämme: Puheterapeutti Soili Leppänen: Seurantavälineet auttavat arvioimaan asiakkaan vuorovaikutustaitoja ja keskustelemaan niistä.

Leo Leppälä kertoo kirjoituksessaan upeasta ja monipuolisesta Kuusamon-matkastaan. Leppälällä on CP-vamma. Hän kommunikoi bliss-tauluston avulla, käyttää pyörätuolia sekä tarvitsee apua ja tukea ympäri vuorokauden. Hän teki onnistuneen matkan kolmen matkakumppanin kanssa ja pystyi toteuttamaan joitakin unelmistaan: matkusti köysiradalla, näki kauniita maisemia, teki vaellusretken, yöpyi kylpylähotellissa ja pääsi uimaan. Lue Leppälän matkakertomus!